Rotary Youth Exchange

IMG_8551

Rotary har flere programmer for ungdommer. Felles for disse er at de skal gi deltakerne minner og kunnskap for livet. Gjennom Rotary Exchange/Ungdomsutveksling får unge mennesker muligheter til å lære et nytt språk, oppdage en annen kultur, og bli virkelig internasjonale borgere.

Rotarys Youth Exchange for studenter fra 15 til 19 år, er sponset av Rotaryklubber i mer enn 100 land. Det er ingen forutsetning at du har rotarymedlemmer i familien. Varigheten på de langsiktige programmene er et fullt akademisk år. Studentene går på lokale skoler og bor sammen flere vertsfamilier i løpet av året. Kortsiktige programmer varer fra flere dager til tre måneder, og er ofte strukturert som leirer, turer eller homestays – gjerne når det er ferie på skolene.

Kandidater bør være ledere på sine skoler eller i lokalsamfunnet. Det er den lokale Rotaryklubb som er sponsor, og som man må ta kontakt med for å høre om muligheter for utveksling. Det er veldig givende også å være vertsfamilie for utvekslingsstudenter. Det gir en internasjonal opplevelse direkte i hjemmet ditt og for barna dine.

Vi tilstreber at de Utvekslingsstudentene som kommer til Norge får oppleve Norge på en god måte. Slik er det også i det landet du søker deg til som utvekslingsstudent. Ofte er det flere felles samlinger i løpet av året. Norske utvekslingsstudenter samles for eksempel i Holmenkollen i forbindelse med Holmenkolldagene. Nesbyen Rotary klubb har de siste 18 årene arrangert Wintercamp en uke i februar, for alle utvekslingsstudentene som kommer til Norge. Studenter som aldri har hatt ski på beina, lærer langrenn og slalåm. Bildene er fra Wintercamp i år – 23 studenter fra 9 land.

 

Hvilke opplevelser man får med seg når man reiser ut, vil naturlig nok avhenge av sted og det lokale tilbud gitt av Rotary der. På Nesbyen besøkte studentene også Langedrag Naturpark, hvor de fikk se elg, ulv og gaupe på nært hold. Ganske sikkert ikke noen av dem som hadde sett en elg i bånd før?

vintercamp
Rotary kvalitetssikrer sine programmer og vertsfamilier, slik at alle parter skal få mest mulig ut av utvekslingsprogrammet. Mange vellykkede utvekslinger har startet med en familie som ønsker utveksling for en av ungdommene i familien.  I samråd med den lokale Rotaryklubb  finner de frem til gode løsninger, også når de selv skal motta en student tilbake.

Rotary Internasjonal har fastlagt egne retningslinjer for Rotary Youth Exchange, for å hjelpe Rotaryklubber og distrikt til å gjennomføre sin ungdomsutvekslingstjeneste. Dette som en del av Rotarys arbeid for å øke internasjonal forståelse. Guvernøren i distriktet oppnevner egne representanter med en DYEO (District Youth Exchange Officer) i ledelsen, som ivaretar dette programmet. I Norge koordineres dette også på nasjonalt nivå.

Vårt distrikt har drevne ledere med eget ansvarsområdet for disse programmene, som kan hjelpe båre klubber og utvekslingsfamilier med råd, veiledning og oppfølging. Dette er en del av våre Ungdomstjenesteprogrammer.

Rotarys nettverk sørger for at utvekslingsstudenten til enhver tid har noen som kan hjelpe seg, dvs. vertsfamilie, egen rådgiver i Rotaryklubben der du kommer, og hele Rotary-nettverket både i Norge og i vertslandet. En utveksling gjennom Rotary er gunstig økonomisk, fordi det ikke er noen som får betalt for å være vertsfamilier eller administrator.

Interesserte familier eller Rotaryklubber kan kontakte vår DYEO Pål Morten Skollerud på epost pms@skollerud.com, leder for ungdomstjeneste Bente Toftum på epost btoftum@DELOITTE.no, eller den nasjonale koordinater Roald Fiksdal på epost mdyeo@rotary.no

DSC_0600

En kommentar om “Rotary Youth Exchange

Legg til din

 1. Svært bra – håper dette kan fortsette som et flaggskip i Rotary. Forbedringsmuligheter med ett års utveksling må drøftes, som med alle tiltak i andre organisasjoner. Her er to:
  1) la søknader komme fra skole, ikke egen familie. Da sikrer en at kandidaten virkelig er en «leder» – og som trenger Rotarys hjelp til å komme ut i verden.
  2) be alke klubber om å ta en vareopptelling blant egne utsendte og inviter dem til p komme og holde foredrag i klubben om hva de nå driver med og hva utvekslingåret betød.
  Hva kan da resultatet bli?
  👌😊👍

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: