Next generation of peacemakers

DSC01013_picc.jpg

I løpet av de siste 10 år har Rotary Peace Centers uteksaminert mer enn 1000 Rotary Fellows for en karriere innenfor fredsbygging. Mange av dem er allerede ledere ved internasjonale organisasjoner eller har stertet sin egen virksomhet.

5_peacealumniEN

Norge er i mange henseende anerkjent for sitt arbeid for fred og forsoning. Det har derfor vært interessant for fredsstudentene ved våre Peace Centers å komme til Norge. Dette for å få førstehånds kunnskap, og kanskje også knytte noen kontakter for sitt fremtidige virke.  Rotary Distrikt 2310 har i flere år invitert masterstudenter til Norge. Koordinator på norsk side har i år vært en komite med Per Aukner (District Rotary Peace Fellowships Subcommitte) fra Eiksmarka Rotary klubb i spissen.  Han har skrevet en kort rapport om årets besøk, som jeg gjengir nedenfor.

Fotografer har vært Tor Petter Gulbrandsen og Per Aukner.

18 mastergradsstudenter for fred ved universitetene i Bradford, England, og Uppsala, Sverige, besøkte nylig Oslo, invitert av Rotary Distrikt 2310 (Oslo, Asker, Bærum, Buskerud).
Rotary International deler ut 50 stipendier hvert år til mastergradsstudenter ved 5 universiteter, Rotary Peace Centers. I Europa er studiestedene, University of Bradford og Uppsala Universitet. Besøket var over 2 dager med presentasjoner og diskusjoner hos Utenriksdepartementet – seksjon for fred og konflikt, Norsk Utenrikspolitisk Institutt – NUPI, PRIO – Fredsforskningsinstituttet i Oslo og på Det Norske Nobelinstituttet.
Disse studentene, såkalte Rotary Peace Fellows, kommer fra Tyskland, Canada, USA, Australia, India, Japan, Argentina, Columbia, Guatemala, Brasil, Georgia og Kenya. Studentene har alle bachelorgrad eller tilsvarende og minst 3 års erfaring fra fredsarbeid i jobb eller i frivillige organisasjoner.

I Utenriksdepartementet fikk studentene en gjennomgang og forklaring på hvordan norske myndigheter jobber med fredsarbeid, fasilitering av fredsdialog, hvordan Norge har bygget opp en solid erfaring og kompetanse på underliggende årsaker til konflikter, og hvorfor tidlig engasjement er viktig og effektivt.
NUPI og PRIO presenterte flere av sine forskningsprogram. Mange forsknings-oppdrag er i land som vedrører disse studentene, og som gjorde presentasjonene spesielt interessante for dem. Siste besøk var på Nobel-Instituttet, der studentene fikk en orientering om flere av Nobelpristagerne og prosessen rundt utvelgelsene. En omvisning i lokalene som vi alle kjenner fra TV, og i beslutningsrommene var også et høydepunkt.
Studentene var meget begeistret over Oslo-besøket og den informasjon de fikk her. Ikke minst ble de inspirert av å møte fredsdiplomatiet fra det norske UD, og forskerne fra NUPI og PRIO. Det blir nyttig både for masteroppgave og for fremtidig arbeid med fred og konfliktforebygging.
Universitetene er nå interessert i at Oslo-besøk blir en fast del av studiet, og vi ønsker nye kull med Peace Fellows velkommen til Oslo. Fred og konfliktforebygging er en høyt prioritert oppgave hos Rotary.

 

 

2 kommentarer om “Next generation of peacemakers

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: