Rotary`s fredsskapende virksomhet

I år er det 72 år siden FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft. Avtalen av 26.juni 1945 etablerte verdensorganisasjonene De Forente Nasjoner og innledes bl.a. med:

«Vi De Forente Nasjoners folk er bestemt på; å redde kommende slektledd fra krigens svøpe… [og] å vise forståelse overfor hverandre og leve sammen i fred som gode naboer».

Til tross for høye ambisjoner, samarbeide og forente anstrengelser på internasjonalt plan for å nå disse målene i generasjoner, lever vi fortsatt i en verden full av pågående konflikter og kriger. I Europa ser vi det fortsatt i Kosovo, Kypros og Ukraina. Asia og Afrika har en rekke pågående konflikter, til like med Sør-Amerika. I fjor døde over 100.000 mennesker i 49 væpnede konflikter rundt om i verden.

r4p-logo-edit

Vi lever i en tid med ekstremisme og terrorisme. Mennesker med ekstrem virkelighetsforståelse og/eller ekstrem moralforståelse anser vold som akseptabelt virkemiddel for å tvinge gjennom dramatiske samfunnsendringer enten målene er politiske, religiøse eller ideologiske.

Vi har flyktningkriser. Drøyt 40 millioner har i 2017 vært på flukt i sitt eget land. Mer enn 25 millioner er på flukt over landegrensene. Og halvparten av dem er barn. Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vårt på flukt.

Vi står overfor utfordringer når det gjelder klimaendringer og miljø. Hvordan kan vi stoppe klimaendringene? Hvordan skal vi få til en bærekraftig utvikling slik Brundtland-kommisjonen allerede fremhevet i 1987, og som kan være med å løse fattigdoms- og miljøproblemer.

esrag_col_logo-2

Vi ser globale utfordringer av økonomisk, sosial, kulturell og humanitær art. Det er også manglende respekt for menneskerettigheter og grunnleggende friheter for alle uten hensyn til rase, kjønn, språk eller religion. Kanskje står vi i dag lenger unna enn noen gang de mål som ble satt med slik entusiasme og ambisjoner da FN-pakten ble signert i 1945?

Det er dog fortsatt håp, så lenge det finnes mennesker som vil bruke av sin tid og ressurser til å arbeide for en mer fredelig fremtid. Jeg er glad for at vi har organisasjoner som Rotary, som med sine mer enn 1,2 millioner medlemmer arbeider nettopp for å gjøre verden til et bedre sted å leve. Det er ikke bare regjerninger som skal ta et ansvar . Frivillige organisasjoner som Rotary samarbeider med regjerningene og andre internasjonale aktører – og arbeider side om side i egen regi eller i partnerskap med andre organisasjoner, næringsliv eller privatpersoner – som alle tar sitt ansvar for å bringe verden videre.

Rotary Vision Statement: spotlight_ad_vision_statementTogether, we see a world where people unite and take action to create lasting change – across the globe, in our communities, and in ourselves.

Rotary er bedre plassert enn noensinne for å ha en reell og varig innvirkning på fred: bl.a. gjennom våre fredsfokuserte programmer, som Rotary Peace Fellows, Rotary Youth Exchange, og gjennom alle områder av vårt frivillige arbeide. Vann, sanitet, helse, utdanning og økonomisk utvikling er alle elementer i det komplekse samspill som kan føre til konflikt – eller avverge den.

Peace In Everything We Do, Anne Riechert, Rotary Peace Scholar:

I Rotary arbeides kontinuerlig for å forstå disse samspillene, og å planlegge aktivitetene våre innenfor disse tjenestefeltene. Slik kan vi optimalisere og sikre en best mulig effekt i vår fredsbygging.

Fred og forståelse over landegrensene har vært ett av Rotarys viktigste mål nærmest siden oppstarten av organisasjonen i 1905. Gjennom en rekke serviceprosjekter, fredsutdannelse og stipendier går Rotary aktivt inn for å ta tak i de underliggende årsaker til konflikter. Fredsarbeidet i våre klubber dreier seg i stor grad om de mange små skritt – på tusenvis av prosjekter over hele kloden, som er med på å fremme fred, skaffe rent vann, redde utsatte kvinner og barn, bidra til utdannelse, styrke lokale økonomier og bekjempe sykdommer. Men også gjennom deltakelse i store regionale eller globale prosjekter, hvor utryddelsen av Polio står i en særklasse.

Vi arbeider med mat for den sultne, vann for den tørste, medisin for den syke, utdannelse for barn og muligheter for den som er uten håp. Dette er ikke våpen for krig, men Rotarys instrumenter for fred.

Cliff Dochtermann, tidl. styreleder i Rotary Foundation og Rotary Internasjonal president.

Første halvår 2018 vil RI President Ian H. Riseley arrangere seks såkalte “Presidential peacebuilding conferences» :

cropped-prespeacebuilding-conference-18-1canada-c

10 February – Environmental Sustainability and Peace, Vancouver, British Columbia, Canada
17 February – Water and Sanitation and Peace, Beirut, Lebanon
24 February – Disease Prevention and Treatment and Peace, Coventry, England, United Kingdom
17 March – Economic and Community Development and Peace, Sydney, New South Wales, Australia
28 April – Maternal and Child Health and Peace, Taranto, Italy
2 June – Basic Education and Literacy and Peace, Chicago, Illinois, USA

Konferansene vil rette søkelyset mot sammenhenger mellom fred og ROTARYs fem øvrige prioriterte innsatsområder. I tillegg fokuseres på klimaendringer og miljø, som i de senere årene har blitt et viktig fokusområde også for Rotary. Målsettingen med disse konferansene er å hjelpe Rotarianere til å finne nye måter å fremme fred på gjennom våre tjenester, lære av eksperter, og styrke våre evner til fredsbygging.

I Norge har vi også sterke tradisjoner for å arbeide for fred og forsoning. Vi har nå nedsatt en gruppe som skal utrede et nytt fellesprosjekt i regi av Rotary i Norge innenfor fredsbyggende arbeid rettet mot ungdom . Vi ser frem til gruppens anbefalinger i løpet av 2018.

Vi har lagt et halvår bak oss siden vi startet opp dette Rotaryåret i juni 2017. Vi ønsker hverandre en fredelig høytid, og med et ønske om at vi stadig må bedre vår evne til å bidra til en fredeligere verden –  gjennom nettopp: Rotary: Making a Difference.

Rotary-Christmas2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: