En utrolig inspirerende dag

Distriktskonferansen 2017 er over, og vi sitter igjen med alle inntrykkene. Ble det slik vi hadde håpet, og ble forventningene innfridd?. Etter de mange svært gode tilbakemeldinger å dømme, får vi tro at det ble en meget vellykket konferanse. Vi tar Eiksmarka Rotary Klubbs oppsummering på ordet, og trekker ut en beskrivelse mange har kommet tilbake med:

«Her skulle vi vært alle sammen, en utrolig inspirerende dag.».

Guvernøren slo an tonen innledningsvis ved å fortelle en fullsatt sal om 237 deltakere, 13 utstillere på House of Friendship og 80 påmeldte til etterfølgende middag.
Dagens Konferanseprogram var bredt anlagt, og gav innsikt i de fleste aspekter ved Rotary.


Etter å ha åpnet Årsmøtet, gav Guvernøren ordstyrerklubben til PDG Per Olav Stenseth, som ledet årsmøtet med sikker hånd.

PDG Runar Bakke orienterte om Rotaryåret 2016/17. Christian Borgen gjennomgikk regnskapet, og guvernør budsjett for 2017/18. Begge tatt til etterretning. Det ble også vedtatt vedtektsendringer for D 2310 og Tiltaksfondet.

PDG Runar Bakke stod for utdeling av Paul Harris Fellow utmerkelser til velfortjente Rotarianere som i sommer trådte ut av distriktsrådet etter mange års innsats, og Guvernør gratulerte. Normann Ræstad fra Kolsås Rotary klubb ble årets Rotarianer i vårt distrikt, med bakgrunn i klubbens medlemsvekst på hele 25%.

Ungdomstjenesten ved Bente Tøftum og Pål Morten Skollerud, presenterte en flott gruppe ungdomsutvekslingsstudenter. Dette er åpenbart noe vi må satse sterkere på!


Guvernøren rettet så oppmerksomheten mot Rotarys arbeid for å utrydde Polio. En sjekk på NOK 300.000,- ble overlevert på vegne av Rotary i Norge, til polio sonekoordinator Bjørg Månum Andersson, og styremedlem i Rotary Internationals styre, Mikael Ahlberg. Beløpet som innbetales Poliofondet godskrives klubbenes innbetalingskonto etter medlemstall. Dette ble en fin anledning til å markere «kickoff» for verdens poliodag, og utfordringen som nå går ut til Rotaryklubbene om å betale inn 1500 dollar hver til «End Polio Now».

polio (2)

Så entret koret scenen.  Med stor energi og innlevelse sang de sin signatursang: «Vi er Mærradalen Mannskor» . Koret har et minimumskrav til alder på 70 år! Og selvfølgelig kom flere av medlemmene fra arrangørklubben. Koret tok salen med storm, bl.a. med en  spesialdiktede «Rotary Blues».

Etter årsmøtet innledet Guvernøren med sitt syn på «Et relevant Rotary», – et innlegg som ikke levnet noen tvil om at Rotary er relevant, – og noe helt unikt i organisasjonssammenheng.

Det er ingen sammenlignbare organisasjoner som kan levere det nettverk Paul Harris så for seg i 1905, og den humanitære tjeneste Arch Klump påbegynte med sin tale på Rotary Convention i 1917. Uansett hvilken motivasjon hver av oss hadde for å bli medlem av Rotary, så er det gleden vi finner i Rotary som gjør at vi forblir medlemmer: tilfredstillelsen ved å vite at vi uke for uke, år for år gjør  en forskjell globalt, lokalt i våre nærmiljøer – og i oss selv.

RI Presidentens representant Past Governor Christof Hottenrott fra Frankfurt ble deretter ønsket velkommen. Hottenrott hilste konferansen, orienterte om RI Presidentens motto (Rotary: Making a Difference) og ambisjoner for året, og fortalte også litt om Rotary i sitt hjemland. Han hadde satt seg godt inn i distriktets og klubbenes virksomhet, og berømmet flere av våre internasjonale prosjekter. Han gledet seg også til det påfølgende program som han fant meget interessant.


Rotary International Director Mikael Ahlberg kom bokstavelig talt direkte med fly fra Rotary sitt styrerom i Chicago. Han gav oss oppdatert informasjon om arbeidet i styret – og med perspektivet «med Rotary inn i fremtiden». Han reflekterte over aldersutfordringen i Rotary, som også preger Rotarys ledelse. Stifterne i 1905 var i snitt 38 år. Hvorfor kan noen i dag hevde at Rotary ikke er relevant for 30 åringer?

Styret har tatt et skritt i riktig retning når de gjennom sitt løpende arbeid, og i sitt strategiarbeid, har knyttet til seg en rådgivende komite med yngre ledere nettopp for å få viktige impulser. Vi skulle gjerne sett yngre medlemmer og kvinner inn i ledelsen. Tiden er også moden for en kvinnelig RI President.

Ahlberg pekte på et Rotary som har den beste tiden foran seg – med henvisning blant annet til vårt fredsskapende arbeid, de vesentlige endringer som er vedtatt av Council on Legislation for å tilpasse Rotary til nye tider, samt de omfattende investeringer og tilpasninger som foretas i takt med ny teknologi. Ahlberg kunne også orientere om at Ris styre arbeider med en ny strategiplan som omfatter både Rotary International og The Rotary Foundation. Det skal være ett Rotary, noe som formelt være en utfordring grunnet organisering i to rettssubjekt.

Vår nordiske Rotary gjest, Guvernør Peter Lindqvist fra Malmø City Rotaryklubb, viste stort engasjement fra scenen, og fokuserte på Rotary som relevant nettverk for yrkesutøvere. I Sverige har Rotary velfungerende yrkesnettverk som eget tilbud til yrkesaktive som vil bruke sitt Rotary nettverk mer aktivt i sin yrkesutøvelse.

Lindqvists innlegg ble fulgt opp av leder for yrkestjeneste i vårt distrikt, Ola Kleiven fra Oslo Rotaryklubb, som orienterte oss om det nye «Rotary Global Rewards». Dette er et fordelsprogram for Rotarianere. Alle Rotarianere kan ved bruk av en enkel App dra fordeler av programmet – og også selv etablere egne tilbud om varer/tjenester, som må ha forhåndsgodkjennelse av RI. Programmet tilfører The Rotary Foundation en andel av alle kjøp.

Årets lunsj var et rikholdig «koldtbord» med kalde og varme retter ringside Ullevål Stadion, som alle syntes å sette stor pris på.

I lunsjen og i de andre pausene kunne deltakerne se nærmere på prosjekter presentert av de 13 utstillerne i House of Friendship. Der kunne man også supplere med Rotary merker, president- og medlemsnåler, og mye annet Rotary-materiell fra Eggen Press Trading. Videre kunne man bestille en enkel og rimelig Rollup slik utstilt av distriktets materialforvalter Erik Brynildsen.


Etter lunsj fulgte først to foredrag ved henholdsvis ambassadør Jørg Willy Bronebakk – «Nato-Norge, Norden, arbeidet med Alliansens utvidelse», og ambassadør Kai Eides foredrag med tittelen «Norge i en turbulent og uforutsigbar verden. Hvordan kan vi bidra til fred og sikkerhet?». Foredragsholderne hadde åpenbart snakket godt sammen på forhånd, utfylte hverandre, og gav oss solid bakgrunn for egne meninger.


Vår neste foredragsholder Anne Kjær Riechert svarte på utfordringen fra de to foregående talere. Hva kan man selv gjøre i en slik turbulent og uforutsigbar verden? Anne ble sendt ut som utvekslingsstudent av Nesbyen Rotary Klubb for 17 år siden, er Rotary Peace Fellow og har startet ReDi School of Digital Integration i Berlin rettet mot flyktninger. Hun har fått stor oppmerksomhet, og har bland annet hatt forbundskansler Angela Merkel og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg på besøk. Hun er også Associate for Stanford Peace Innovation Lab. Vi fikk del i en svært spennende reise – og et konkret eksempel på hvordan samfunnsengasjement kan transformeres inn i svært givende prosjekter. Og RI Presidentens representant lovte å bidra det han kunne, når han kom tilbake til Tyskland.


Tore Lærdal fokuserte i det neste foredraget på næringslivets samfunnsansvar, med utgangspunktet i familiens virksomhet Laerdal Medical/Laerdal Global Health.

«Hvis vi kan være til nytte for samfunnet, og gjøre denne jobben godt, vil dette gi grunnlag for økonomiske resultater, og å bygge en sterk bedrift etter hvert»

Dette var det enkle utgangspunkt for Åsmund S Lærdal da han i 1940 startet familiebedriften i Stavanger. Bedriften har gjennom de siste 50 år utviklet seg til å bli en internasjonal markedsleder innen opplæring i akuttmedisin og pasientsimulering.
Siden 1980 har bedriften vært ledet av sønnen Tore Lærdal. Bedriftens resultater har ført til opprettelsen av Lærdals Fond for Akuttmedisin, og not-for-profit selskapet Laerdal Global Health.

IMG_8625

På distriktskonferansen fortalte Tore Lærdal hvordan de gjennom viktige partnerskap, søker å oppnå en målsetting om å hjelpe til å redde 500,000 flere liv, hvert år, innen 2020. Presentasjonen la særlig vekt på samarbeidet med Verdens Jordmor forbund og Rotary i prosjektet «10,000 Happy Birthdays», – for å redusere barne- og mødre-dødelighet i Malawi og Zambia. Tore Lærdal ble for øvrig nylig tildelt Oslo Business for Peace Award – og Paul Harris Fellow for sitt engasjement.

Med seg hadde Tore Lærdal Abelone Melesse, en ung talentfull sanger, som har engasjert seg som UNICEF ambassadør og også skrevet sanger til prosjektet «10.000 Happy Birthdays». Vakkert og veldig stemningsskapende da hun fremførte sine tre dedikerte sanger. Flere av sangene hun sang er tilgjengelige på Youtube – f.eks «Happy Birthdays»

IMG_8629

Guvernør Christin Sagen Landmark fra Gandsfjord Rotary klubb, avrundet konferansen med en kraftfull og velformulert appell om humanisme og humanitær innsats, under vignetten «Rotary Partnerskap – med Rotary til Malawi og Zambia».

IMG_8636

Det ble en Distriktskonferanse med tid til nettverk, fornyet kontakt med venner, profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser, samt ikke minst å finne inspirasjon for fortsatt tjeneste og samfunnsengasjement.

En særlig takk til arrangørklubben Oslo Rotary Klubb .

IMG_8640

Konferansen ble rundet av med en kulinarisk opplevelse på Tjuvholmen Sjømagasin, hvor Per Aukner bl.a tolket Evert Taube mfl

Foto: Stig Klingstedt, Oslo Rotary Klubb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: